Et mirakel (fra latin miraculum av mirari = undre seg) eller et under, er en uforklarlig eller uforståelig hendelse.
Sett pris på hverdagens små mirakler. Start hver morgen med å ønske deg noe, for mirakler skjer hver eneste dag...

tirsdag 7. desember 2010

Nøtteknekkeren


Nøtter har alltid vært en del av julefeiringen hos oss, på bildet over er jeg tre år og prøver med all min kraft å knekke en gjenstridig nøtt mens min far følger spent med. Nydelige klær vi hadde på tidlig 70-tall ikke sant? ;D

Noe av det beste med nøttene var selvsagt når det en sjelden gang oppstod FILIPINE! For de som ikke har opplevd den begivenheten, så er det altså når et nøtteskall inneholder to nøtter, som en slags tvillingnøtt. Så er man to personer som spiser hver sin del av tvillingnøtten, og så gjør man et tilhørende veddemål, om at den ene skal gi den andre noe, eller gjøre en tjeneste etc. Morgenen etter er det den første som sier FILIPINE til den andre som blir vinneren. En enkel og grei lek som selv små barn kan klare å være med på, og det er alltid veldig spennende hvem som vinner.

Nåtildags kjøpes jo nøttene ofte ferdigknekt og i poser, men det er virkelig en egen sjarm med god gammeldags nøtteknekking, selv om det innebærer skall som spretter alle veier (serviettrikset er da flittig brukt...å legge en serviett rundt/over nøtten og nøtteknekkeren når man knekker) og merkelig nok kan man lete i et kvarter etter forsvunne nøtteskalldeler uten å se spor av dem, men tro meg, når man tasser barfot rundt morgenen etter så sitter samme nøtteskallet i fotsålen som en varmesøkende rakett. -Noe lignende forsvunne ørsmå legobiter...

Min selskrevne favoritt er VALNØTTEN, den er bare så knallgod. Og så kan man jo lage morsomme ting av den, små mus, små englesenger, eller rett og slett spraye nøtteskallet med gull eller sølv eller glitter og bruke til dekorasjon. (Har ikke bilder av noen av delene, så dere får bare tro meg på det!)

En annen ting som er litt ugreit med gammeldags nøtteknekking er den nesten uunngåelige klemmingen av håndbaken. Men takk og lov så finnes det nå litt smartere nøtteknekkere som man slipper å klemme seg fast i. (Neida, har ikke bilde av de heller, dere må bare tro meg!)

Lurer på om det er flere enn meg som har en favorittnøtt? Og bare sånn helt til slutt, husk at om du er helt nødt, må du passe deg for ekorn ;)

15 kommentarer:

Randi sa...

Å så koseleg bilete! Heilt herleg :-)
Ja filipine var det jo alltid stas å få, sjølv om det var sjeldan eg klarte å vera første mann som kom på det neste morgon...
Og du, ikkje la deg knekke viss ikkje du er nødt :-D
Klems

Mie sa...

hihi det var også et godt visdomsord, Randi ;)

Monica sa...

Hehe, kjempekoselig bilde :) Det ser ut som du sliter skikkelig! Nøtteknekking er ikke alltid så enkelt, hverken for liten eller stor :) Jeg pleier å lure mamma til å knekke for meg, nei jeg blir aldri voksen :P (Nå synes hun jo av en eller annen grunn det er kos med selve knekkingen...) :)

Her på plantasjen har de hatt rosa julestjerner, og de var kjempesøte! Lilla har de også hatt, men de har jeg ikke sett "live", bare i reklame :) Artig at det kommer nye varianter :) Jeg bruker alltid å ta en tur innom gartneriet på Straumen (barndomsplassen min) før jul, et diiigert hav av julestjerner der på denne tiden av året! Et flott syn, nesten som en sky av jul :)

Klem fra Monica :)

sigrid sa...

får minner om barndomsjul her eg sitt..
Takk :-)

Mie sa...

Monica, okei, så plantasjen er stedet for rosa julestjerner altså, da må jeg prøve å få meg en tur dit og titte litt. Er vel fare for at man kommer hjem med både det ene og det andre da :O

Sigrid, det er godt å minnes den gode gamle julen, med mindre pakker og mer tid til kos :)

Elisabeth sa...

Herlig! Både bilde og "fortellingen". Gleder meg til å spille FILIPINE i år også, håper jeg! Må jo lære det til barna mine.

Min favorittnøtt er paranøtt! (Heter det det?) Mmmm, nå fikk jeg lyst på nøtter!

Ellers Mie; det er så koselig å logge inn på bloggen og se en koselig hilsen fra deg så ofte. Tusen takk!

God klem fra Elisabeth.

Solstrålå sa...

Hei Mie!
Ja eg e nøtt t ha nøtter!!!Valnøtter og paranøtter.(Hasselnøtter er jeg allergisk mot.)
Ingen jul uten!!
Nattinatt!
Goe klem fra Sol
Tusen takk for alltid koslige kommentarer hos meg!

Mie sa...

Takk i lige måde Sol, stråler alltid varmt av dine hilsener :) *♥*

Mira sa...

Skjønt bilde! Ser den lille Mie er engasjert!

Filepine hører med til mine barndomsminner også.

Og i dag føler eg meg som ein vinner, Tusen takk! syns smykket er nydelig!

Ønsker deg ein fin dag!

Miraklem.

Jenny sa...

Hej Mie!
Vilken härlig bild på dig, äkta 70-tal:)

Ha en fortsatt bra dag!

Klem Jenny

Tino sa...

Jeg er også nødt til å ha nøtter til jul ;)
Herlig bilde! Jeg og min bror er avbildet foran juletreet i matchende gule/brune klær, herlige 70-tallsminner.
Ha en fin dag!
Klem T

Randi sa...

HEI!! Så herlig bilde av deg og pappa`n din;) Og så trivelig at du tok en tur innom bloggen min å la igjen et spor;) Jeg har tenkt å tenkt på hvor jeg kjøpte den adventsstaken på batteri, men det er nok 2 år siden jeg kjøpte den, men jeg er ganske sikker på at det var på jysk. Ihvertfall en eller annen "billigbutikk". Den er veldig koselig, og det er betryggende å bruke noe som går på batteri på barnerommet. Jeg har en sånn i kjøkenvinduet, men jeg er heller ingen fan av å ha en sånn i hvert eneste vindu i hele huset;) Ha en superfin dag! ¤R¤

Elisabeths Borg sa...

Min favoritt er chasewnøtter, + noen andre sorter. Koselig med slike barndomsminner. Tusen takk for alle kommetarene siste dagen, ikke vært så flink til å besøke anrde da jeg er litt opphengt i sykdom i heimen. Helt enig i at de julestrømpene igår, var mer enn nok som gave. Fikk lyst til å sette meg å sy noen, men må nok bli netse år. Litt mye med jobb, sykdom, husbygging + planlegging og juleforberedelser.

Huldra sa...

Herlig innlegg som bringer frem mange barndomsminner om nøtteknekking. :)
Det er noe eget å sitte og trøble med et hardt skall. Mestre å knekke den, og få sin premie etter jobben. Jovisst ble det klypemerker i hendene etter kampen til tider, men det hørte med. Hmm.. Nå fikk jeg lyst på nøtter, så Råtassen må nok få et lite tillegg på handlelisten sin gitt.
Favoritten? Paranøtter! Ikke lett å få tak i lenger, men herlig smakfulle.

Koselig bilde av nøtteliten! :)

Rødhette sa...

Åh, filipine husker jeg også. Men kan ikke huske at det ble noe veddemål av det i etterkant. Man bare bæljet ut "FILIPINE!" hvis man fikk tvillingnøtt.

Jeg har ingen favorittnøtt, men jeg har en absolutt hate-nøtt. Jeg er nemlig hyperallergisk mot paranøtter, og sist jeg fikk i meg litt ble jeg innlagt for noen timer. (Heldigvis jobber jeg på sykehus, så hjelpen var nær!) Jeg satser som vanlig på en paranøttfri jul.